Düşünün, bir sabah uyanıyorsunuz ve bir kadın olarak elinizdeki tüm hakların alındığını öğreniyorsunuz. Doğurabiliyorsanız damızlık olarak, doğuramıyorsanız bir seks işçisi ya da hizmetçi olarak hayatınıza devam edebiliyorsunuz. Bir isminizin bile olmadığı, sadece bedeninizin işlevselliği üzerine kurulu böyle bir düzende siz ne yapardınız?
🌾
Margaret Atwood’un tüm dünyada büyük yankı uyandıran “Damızlık Kızın Öyküsü” isimli kitabı birkaç gün önce bitti.
Hem distopik hem de ütopik özellikler taşıdığı için yazarın “üstopya” dediği bu romanda, kadınlar için cehenneme dönmüş bir dünya portresi görüyoruz. Bu portrede kadınlar sadece bedeninin işlevselliğine göre var.
“ Bizler iki bacaklı rahimleriz, hepsi bu…”
Tamamen erkeklerin egemen olduğu Gilead isimli ülkede otokrat rejim hakimdir. Ayrıca hava kirliliği ve çevresel atıklar yüzünden ekosistem fazlasıyla zarar gördüğü için dünyaya yeni çocukların gelmesi imkânsıza yakın bir ihtimaldir. Teokrat rejimin bu soruna karşı sunduğu çözüm ise, yeni bebeklerin doğması için önceden doğum yapmış kadınları alıp “üretime” dâhil etmek olmuştur. Doğurabilen kadınlar yönetimden sorumlu yüksek rütbeli askerlerin emrine sunuluyor. Ve eğer doğurdukları çocuklar sakatsa ya da beğenilmiyorsa öldürülüyor. Doğuramayan kadınlar ise ya hizmetçi ya seks işçisi ya da çok daha kötü şartlarda hayatlarına devam ediyor.
İsimleri ve herhangi bir hakları olmayan bu kadınların kullanacağı kelimeler bile önceden belirlenmiş. Çünkü, dildeki kelimeler, düşüncedeki değişimin doğrudan yansıması olmuştur her zaman. Hatta buna benzer bir örnek Orwell’ın 1984 kitabında da var.) Bazı kelimeleri kullanmak yasak. “İyi günler,” yerine “Tohumların kutsansın,” deniliyor. Kişisel bir iletişim kurmak tamamen yasak.
Ama bir gün olayların akışı değişir ve kolonilerle dolu Gilead’da kadınların mücadelesi başlar.
Basıldığı yıldan bu yana güncelliğini koruyan ve feminist yazın içerisinde kısa sürede önemli bir yer edinen Damızlık Kızın Öyküsü, büyüleyici olay örgüsü ve sade diliyle bir çırpıda bitirebileceğiniz bir kitap.
Şimdiden iyi okumalar, sevgiler…